Vecka 29

(28+1)

I måndags gick vi in i vecka 29.
 
Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet. Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.
 
Barnet: Fostret väger nu runt 1400 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Det är tillräckligt stort för att kunna sparka på revbenen och även slå mot urinblåsan. En del kan sparka så hårt att man blir öm under revbenen. Ännu behöver fostret inte vända sig med huvudet nedåt eftersom det fortfarande finns gott om plats att ändra läge. Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Fostret kan drömma nu. I undersökningar har det visat sig att fostret har perioder av drömsömn.
 
Mina ord: Allting är väl nästan som förra veckan men nu har jag börjat få ondare när jag sover så det blir att man får vända sig många gånger. Börjar bli tröttare igen men det är ju bara för att jag sover dåligare nu och har så ont i kroppen när jag vaknar. Bebis är det full fart på som vanligt :) Sparkar en hel del på blåsan och kan ligga rätt ofta och trycka på ställen där det inte är så skönt direkt :P Vi längtar efter dig ♥
 

Trött

Hej!
 
Vilket pissväder vi fick idag, regn, men det passar mig bra för idag är jag sjukt trött. Ligger i soffan och slöar medans lilleman ligger ute och gottar sig i vagnen den lilla sömntutan :)
 
Jag har typ ingen energi idag, känner mig som en nästan urladdad mobil som så fort man gör nånting med skickar meddelanden om att batteriet håller på att ta slut. Inte speciellt roligt men det är ju bara att lyssna på kroppen och ta det lugnt. Är i farten nästan hela dagarna med städning, matlagning, leka med Jamie, rensa och greja på för jag har kommit in i den där boa perioden då man vill fixa en massa innan bebis kommer. Men det känns som att den kom tidigare den här gången men det kan ju vara för att man inte har lika mycket tid till att fixa saker eftersom man redan har en liten. Inte konstigt att kroppen säger ifrån ibland när jag hela tiden måste göra nånting och fast att jag tar pauser då och då så är väl inte det tillräckligt alla gånger.
 
Nu måste jag titta till lilleman.
 
Kramar

Vecka 28

(27+0)
 
Igår gick vi in i vecka 28. Veckorna bara flyger förbi.
 
Kroppen: Livmodern är nu så stor att den påverkar hur man kan röra sig. Man kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om man tar i för mycket. Då kan man få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar sig samman och blir hård.
 
Barnet: Fostret väger omkring 1200 gram, och är cirka 39 centimeter långt. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag och har börjat drömma. 
 
 
Mina ord: Är lite små krasslig nu, snorig, halsont och trött i kroppen. Jamie har varit sjuk ett tag men börjar bli bättre nu och då måste självklart jag bli lite dålig. Men annars är allting som vanligt. Full fart på bebis och det är många gånger jag funderar på vad den lilla plutten där inne håller på med för den sparkar och boxas åt alla håll samtidigt :P Dom gångerna är det riktigt roligt att kolla på magen :) Bara 89 dagar kvar till BF nu ♥

Vecka 27

(26+0)

Igår (måndag) gick vi in i vecka 27.
 
Kroppen: Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu en bit ovanför naveln. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten och det kan rinna lite vätska från dem. Extra fett lagras i brösten och dess körtlar växer. Många kvinnor blir andfådda, då de fått en ökad blodmängd i kroppen.
Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.
 
Barnet: Fostret väger runt ett kilo, och kan vara omkring 37 centimeter långt. Håret kan ha börjat växa ut. Vissa barn kommer att födas med mycket och långt hår, medan andra inte har något hår alls när de föds. Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont. Nu har barnet stora chanser att klara sig om det föds för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad. Om barnet skulle födas nu klarar tarmarna av att ta emot modersmjölk. Lungorna har utvecklats mycket, men även om barnet nu skulle klara av att andas luft behöver lungblåsorna ännu mer tid för att utvecklas fullt ut.
 
 
Mina ord: Spända och ömma bröst slapp jag den här gången. Hade det ett tag med Jamie och det var ju inte så skönt direkt. Lättare andfådd blir jag nu, alltså ibland flåsar man ju som en galning för ingenting. Är ju bara tur att folk inte hör mig när jag låter som värst ;P Vaknar flera gånger på nätterna och har gjort det sen Jamie kom så där är det ingen skillnad. Gå upp och kissa får jag göra ibland och så har det varit sen jag blev gravid. Alltid när jag bara är lite lite kissnödig, då tycker bebis att det är perfekt att börja böka runt och sparka på blåsan så att jag måste gå upp på toa, den lilla fisen :P Drömmer massa konstiga drömmar varje natt, förstår inte vart allt kommer ifrån. Man får verkligen helt störda drömmar när man är gravid.
 
Annars är det som vanligt, får anpassa allt jag gör efter kroppen. Skönt i alla fall att det oftast är fint väder nu för man blir så mycket piggare, gladare och orkar mer fast man har ont och så :) Full fart på bebisen väldigt ofta nu :) Den här lilla plutten är mycket mer försiktig och bökar mest runt, ibland får man sig en spark som känns lite mer men det är inte ens i närheten av Jamies hårda sparkar ;P Alltid lika underbart att få känna den lilla plutten som ligger där inne ♥
 
 

Tisdag, 9:e April 2013

 
Hejsan!
 
Här hemma är vi lite sega idag. Jag käkade frukost för en liten stund sen och nu ligger jag och Jamie i soffan och kollar på Babe - En gris kommer till stan. Bebis kör morgongymnastik för fullt i magen nu :) 
 
Känner mig lite seg i kroppen och har ont. Höll på och städade och rensade flera garderober och Jamies byrå igår, vilket tog några timmar så kroppen är väl inte helt nöjd över det idag. Får ta det lugnt idag så det inte blir värre. Det får bli massa bus och mys med lilleman :)
 
Kramar
 

Måndag, 8:e April 2013

 
Hej!
 
Just nu ligger Jamie ute och sover i vagnen och jag har precis fikat. Ska snart sätta igång och städa lite som vanligt. 
 
I fredags fyllde pappa 50 år! Så på kvällen åkte vi dit och firade honom. Jätte trevligt hade vi och det är ju inte så ofta man träffar stora delar av släkten samtidigt så det var ju extra roligt :) 
 
I lördags var vi bara hemma och tog det lugnt. Isak följde med oss hem på fredagen och sov hos oss, så Jamie va ju väldigt glad när han hade någon att leka med direkt på morgonen :P Städade lite och åkte på affären gjorde vi, sen blev det bara mys :)
 
Igår hälsade vi på Anders & Lisbeth en sväng. Bakade bröd och äppelpaj. Sen på kvällen åkte vi hem till Lars & Sandra och var där i några timmar. Åt mat där och äppelpajen som vi hade bakat. Jag och Sandra åkte även iväg en sväng och gjorde en grej ;)
 
Nee nu är det dags för mig att sätta igång med städningen.
 
Kramar
 
 

Vecka 26

(25+1)

Det här inlägget kommer lite sent, gick in i vecka 26 i måndags.
 
Kroppen: Det är vanligt att man får häftig kramp i till exempel vaderna när man är gravid, ofta när man sover. Undvik att sträcka på tårna. Om man trots allt känner en begynnande kramp kan man motverka det genom att vinkla foten uppåt eller trycka den mot fotändan av sänggaveln. Det är inte ovanligt att du får ryggproblem och måste vila mer. Be din partner om massage, avlasta genom att ligga på golvet med underbenen på en stol.
 
Barnet: Nu är barnets hud lite tjockare och inte lika genomskinlig längre, skelettet hårdnar alltmer och lungorna utvecklas. Barnet kan nu öppna och stänga sina ögon. Huden är ganska röd och skrynklig men skyddas av vernix-lagret. Längden är nu cirka 35 centimeter och vikten är ett knappt kilo.
 
 
Mina ord: Har inte haft kramp i benen tidigare men efter att jag gick för mycket i tisdags så att jag fick jätte ont i benen vilket höll i sig hela natten också så kom även krampen. Så fort jag skulle vända på mig fick jag kramp i vänster ben. I natt fick jag kramp i höger ben så fort jag vände på mig. Det är bara att sträcka på benet fort som tusan så det går över.
 
Har ju foglossning också vilket är rätt frustrerande eftersom man inte kan använda kroppen som vanligt. Men det funkar rätt bra ändå, man får ju helt enkelt göra allting mycket långsammare så att man inte får lika ont och vila lite då och då. Jag måste hålla igång kroppen, vilar jag för länge så blir jag stel och får jätte ont. Korta vilopauser passar mig bäst, om det inte är så att jag har väldigt ont och får ännu mer ont när jag rör på mig, då måste man ju självklart vila mycket mer. 
 
Den här graviditeten är verkligen inte som den förra. Jobbigare den här gången med illamående och foglossning, väldigt lämpligt när man redan har en liten buskille :P Men vad gör allt det när man väl får sin lilla skatt sen, då glömmer man bort smärtan och allt annat väldigt fort. Det är ju så underbart att känna det lilla livet som ligger där inne och buffar och stökar på ♥ 
 
 

RSS 2.0