Vecka 38

(37+2)
 

I måndags gick jag in i vecka 38.
 
Kroppen: Nu närmar sig förlossningen med stormsteg. Se till att du vet var din partner befinner sig och att du lätt kan få kontakt. När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen. Allt fler känner förvärkar. Det som skiljer förvärkar från sammandragningar är att värkarna oftare gör ont. Först blir magen hård, precis som tidigare, men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Smärtan sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk. Långt ifrån alla får dock någon förvarning om att förlossningen är på gång. När du väntar ditt första barn är det vanligast att barnet kommer efter beräknat datum. Om du är omföderska föder du statistiskt sett ditt barn två till tre dagar tidigare.
 
Barnet: Nu är barnet helt fullgånget och navelsträngen är cirka 50 cm lång. I den här veckan väger barnet drygt 3 kilo, och är omkring 49 cm långt. De allra flesta barn ligger med huvudet nedåt nu. När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen. Allt fler känner förvärkar. Förlossningen är jobbig även för barnet.Men barnet klarar detta väl, och har till exempel lagrat extra näring som det kan använda. Underhudsfettet fungerar som energireserv den första tiden efter födseln.

Mina ord: Nu går vi bara och väntar på att det ska sätta igång :P Den här sista tiden känns så seg, vill ju träffa våran lilla plutt nu! Det känns i alla fall att det inte är långt kvar nu för jag orkar inte göra så jätte mycket längre. Kroppen vill vila mycket mer och jag sover nästan varje dag med Jamie på dan. Får förvärkar väldigt lätt nu, behöver bara gå med Jamie i vagnen en liten bit så kommer dom. Ibland går dom över rätt fort men ibland håller dom i sig i flera timmar. Vill att dom riktiga värkarna ska sätta igång, så jobbigt att vänta! :P
 
Bebis bökar runt väldigt mycket på dagarna. Ibland tror jag nästan att lillfisen försöker ta sig ut genom magen, så mycket trycker den ut olika kroppsdelar ;P 
 

Vecka 37

(36+2) 


Måndag 17/6 gick jag in i vecka 37.
 
Kroppen: Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärtljud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet ligger vid denna tidpunkt mellan 31-37. Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Ligger barnet med stjärten neråt kommer man att vilja göra ett försök att vända barnet. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras. Gå gärna igenom förlossningsbrevet du har skrivit med din barnmorska och gör en avstämning.
 
Barnet: Nu betraktas barnet som fullgånget, det vill säga att det är färdigt att födas, mellan vecka 37 och 42. Det väger ungefär 3 kilo och är cirka 48 centimeter långt. De allra flesta barn har vänt sig med huvudet nedåt. Ibland har huvudet sjunkit ner ordentligt i bäckenet och då brukar barnmorskan säga att det har blivit fixerat. Det betyder att barnet har sjunkit ner så långt att huvudet inte går att rucka på utifrån. Om barnet ligger med stjärten nedåt, så kallad sätesbjudning, brukar man få komma till förlossningsavdelningen för ett försök att vända barnet. Om det inte lyckas diskuterar man med läkaren vilket som är det bästa sättet för barnet att födas, på vanligt sätt eller med kejsarsnitt.
 
Mina ord: Vet inte hur många gånger om dan jag får springa på toa. Visst dricker jag en hel del vatten men sen har jag en liten plutt som tycker att det är väldigt roligt att trycka på blåsan ofta ;P Blir trött väldigt lätt och har ont i kroppen hela tiden. Vissa gånger kan jag knappt vända mig på natten för att kroppen gör så ont. Tur att det inte är så många veckor kvar nu :) Annars är allting bra, vill bara att den här sista tiden ska gå fort så vi får träffa våran lilla plutt nån gång :) ♥
 

Vecka 36

(35+4)

Måndag 10/6 gick jag in i vecka 36.
 
Kroppen: Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen. Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Det är bra att ta reda på vad som händer under de olika skedena under förlossningen. Till exempel hur du kan hantera och möta smärtan och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå. Det kan kännas skönt att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen. I den kan du packa saker som journal från barnmorskemottagningen, olja till massage, tjocka strumpor/tofflor, mjukisbyxor, tandborste och tandkräm, hårborste, hårsnoddar, tvål och schampo, amningsbehå och amningskupor, matsäck och kamera.
 
Barnet: Fostret börjar förbereda sig på att födas. Det tränar andning, men inte när det sover djupt. Fostret har nu längre perioder av både sömn och aktivitet. Det rör sig lika ofta som förut men kan inte ta ut svängarna på samma sätt. Därför upplever man oftare att det i stället puffar och gör svepande rörelser. Njurarna är nu färdigutvecklade. Fostret har blivit omkring 47 centimeter långt. Det lägger på sig ungefär fjorton gram fett varje dag, och väger i den här veckan runt 2,6 kilo. Pojkar är ofta något tyngre än flickor. Det skiljer ungefär etthundra till två hundra gram mellan pojkar och flickor.
 
Mina ord: Inte många veckor kvar och jag går bara och väntar nu :P Är ju så sjukt nyfiken på vad det är för en liten plutt som ligger där inne :) Kan inte dom här sista veckorna gå fort så vi får träffa dig nån gång ♥
 

Tisdag, 18:e Juni

Hej!
 
Sitter i soffan just nu och vilar lite, har förvärkar men jag hoppas att det går över snart. Jamie ligger och sover vilket är skönt nu när man inte är så rolig. 
 
Idag har vi hälsat på mamma/mormor en stund. Jamie fick busa lite med Kim, Daniella och Cassandra :) Sen gick jag, Jamie och Cassandra upp till Ted en sväng där han är och jobbar innan det var dags för oss att åka hem så lilleman fick sova. 
 
Förra veckan var vi iväg till barnmorskan, 2 skolavslutningar, 60-års kalas och så. Igår åkte vi till Lars & Sandra en stund, blev glass på Den Söta Synden, sååå gott! :) Våran lilla glassman blev ju glad, han går ju runt och tjatar om glass flera gånger om dan ;)
 
Kramar
 
 

Måndag, 10:e Juni 2013

Hej!
 
Sitter just nu och slöar i soffan och Jamie ligger och sover. Har lite ont i kroppen och känner mig rätt seg. Vädret passar mig bra idag, mulet, blåser och nu har det börjat regna. Då behöver man inte få dåligt samvete för att man bara sitter inne :P
 
I morse åkte jag och lilleman bort till mamma/mormor och hälsade på en stund :) Jamie busade en massa som vanligt medans jag och mamma pratade :P
 
Ska vila en stund till innan jag börjar fixa lite här hemma.
 
Kramar

Vecka 35

(34+3)

I måndags gick jag in i vecka 35.
 
Kroppen: Nu ökar du snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till barnet. Om du ökar väldigt mycket i vikt kan det bero på att du samlar på dig vätska. Det är oftast normalt men kan även vara ett av flera tecken på en komplikation. Mot slutet av graviditeten går du på fler besök hos barnmorskan för att till exempel upptäcka om blodtrycket stiger. Många får halsbränna, magen känns ofta full och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. Du får räkna med att vakna några gånger per natt för att kissa och vända dig i sängen. Vid den här tiden gör barnmorskan en sammanfattning om hur din graviditet har varit. Du kan skriva ett förlossningsbrev där du skriver lite om dig själv och dina förväntningar på förlossningen, samt vilken form av stöd som du tror att du och din partner kommer att behöva.
 
Barnet: Fostret väger nu ungefär 2,4 kilo och har blivit knappt 47 centimeter långt. Fostret har lagt på sig mer fett. Huden är tjockare och mindre genomskinlig. Det ulliga hår som tidigare funnits på kroppen är borta, och huden är täckt av rikligt med skyddande fosterfett. Om barnet skulle födas nu kan det vara så insmort att huden är vit och kletig av allt fett. Fettet gör att huden blir mycket mjuk. De flesta barn ligger med huvudet nedåt. När barnet har ställt in sig på rätt sätt känner många en lättnad. Nu börjar det bli mer verkligt, snart kan barnet komma.

Mina ord: Det är så sjukt frustrerande att vara trött precis hela tiden och få ont i kroppen för minsta lilla man gör. Är ju bara att försöka hålla igång så mycket man orkar i alla fall för annars blir man ju knäpp. Inte så konstigt att man är trött när man sover som en kratta, får ju vända mig ofta för att inte få jätte ont och sen har jag börjat få kramp i höger ben oftare vilket inte är speciellt skönt. Gå på toa får man ju göra varje natt också.
 
Förlossningen har jag inte funderat så mycket över. Smärtan vet jag ju att jag klarar av och jag tänker bara ta lustgas den här gången också om det inte blir nåt annat tok. Men jag hoppas ju att det går lite fortare och problemfritt den här gången. Med Jamie blev det klipp och sugklocka. 
 
Lilla hjärtat bökar på som vanligt där inne :) Underbart att känna alla buffar och olika kroppsdelar som dras fram och tillbaka på magen :) Vi längtar efter dig ♥
 

Vecka 34

(33+4)

Sent inlägg som vanligt. Måndagen den 27/5 gick jag in i vecka 34.
 
Kroppen: Vätska kan samlas i kroppen och du märker det t.ex. på att dina ringar kanske inte passar längre, dina händer och fötter kan svullna. Blodvolymen har ökat med 50% men från och med nu håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. Bebisen börjar lägga sig tillrätta och inta det vanligaste läget dvs. med huvudet nedåt i bäckeningången. Det kan slita och dra i bäckenet och nedåt ljumskarna. Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter.
 
Barnet: Nu är fostret så moget att om förlossningen startar försöker inte förlossningspersonalen skjuta upp födseln. De flesta barn som föds efter vecka 34 klarar sin andning bra och klarar sig utan kuvös. Men de är fortfarande ömtåligt och behöver oftast hjälp att hålla värmen och få i sig näring. Vikten är uppe i ungefär 2,3 kilo och längden i 46 centimeter. Barnet är väl medveten om förvärkarna, men det tycks inte vara obehagligt på något sätt. Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett. Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas/partners samt främmande personers röster.
 
Mina ord: Är glad att jag inte har samlat på mig en massa vätska för det kan verkligen inte vara roligt. Bebisen ligger med huvudet nedåt och ibland trycker det på som tusan. Ibland när vi har gått och lagt oss så kan jag få svårt att andas en stund. Känns som att lungorna trycks upp allt vad som går, inte så härligt direkt. Blir bara tröttare och tröttare nu. Vissa dagar orkar jag knappt göra nånting mer än att leka med Jamie. Fast oftast får jag lite mer energi på kvällen till att städa av och så för då är ju Ted hemma och kan roa lilleman :) Annars är det väl som vanligt :)

RSS 2.0