Vecka 31

 
(30+4)

Det här inlägget kommer sent. Förra måndagen 6/5 gick jag in i vecka 31.
 
Kroppen: Livmodern börjar närma sig revbenens nedre kant och många känner att de blir tyngre. Man kan ha gått upp ungefär 8-10 kilo. Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär. Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker. Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpenning (tidigare havandeskapspenning) från och med nu. Du ansöker om gravidpenning hos försäkringskassan.
 
Barnet: Fostret väger runt 1,6 kilo. Längden är ungefär 43 centimeter. Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut. Fingernaglarna har vuxit ut ännu mer och når fingertoppen. Fostret kan fixera blicken och ser bättre skillnad på ljus och mörker. Det verkar som om det även kan börja känna igen och reagera på musik som spelas vid upprepade tillfällen.
 
Mina ord: Det var några veckor sen jag vägde mig men då hade jag än så länge bara gått upp sammanlagt 3 kg. Den där tröttheten som man har i början har börjat smyga sig tillbaka nu, vilket jag inte gillar. Har ont och är stel i kroppen hela tiden, så sova är inte speciellt skönt för då får jag jätte ont. Vissa dagar kan jag känna mig rätt ledsen över att ha ont i kroppen och vara så trött hela tiden. Jag blir så frustrerad dom dagarna jag inte orkar göra speciellt mycket fast jag så gärna vill. Sjukt jobbigt, men jag måste ju lyssna på kroppen för jag har ju inte bara mig själv att tänka på. 
 
Bebis är det full fart på väldigt ofta. Ibland tror jag nästan att den lilla plutten försöker ta sig ut genom magen för h*n boxas och sparkas samtidigt åt alla håll fort som tusan :P Ibland får man sig en kick på ett inte allt för skönt ställe men oftast sparkar h*n på snälla ställen ;P Nästan alltid när jag drar händerna upp och ner på magen så vaknar lillfisen och buffar tillbaka, så underbart ♥ Fast det inte alltid är så lätt att vara gravid så blir man ju alltid lika glad när man känner den lilla plutten där inne buffa eller sparka, då kan man ju inte låta bli att le ♥ 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0