Fint väder

 
Hej!
 
Shit va varmt det är! 27 grader i skuggan, så nu håller jag på att smälta bort känns det som :P Nog för att jag inte riktigt klarar av den här värmen just nu, men det får hellre vara så här varmt än kallt och pissväder. I år vill vi ha en bra sommar :) Och det kommer vi säkert få nu när jag håller på att svettas ihjäl för minsta lilla ;P
 
Jamie ligger ute och sover så skönt i vagnen :) Vad jag ska hitta på vet jag inte riktigt. Känner mig lite seg idag så jag ska väl ta det lugnt ett tag så får jag se om jag kommer på nånting roligt att göra :)
 
Igår hämtade jag och Jamie upp mamma och Bella som skulle följa med upp till ånge. Jag skulle till min BM och sen besikta om bilen. Jamie, mamma och Bella fick vara med när vi skulle mäta magen och lyssnade på bebisen :) Jamie blev helt tokig när Maggan skulle känna på min mage, hon fick då inte röra hans mamma! Men han lugnade ner sig lite efter ett tag när han fick nappen. 
 
Innan vi skulle åka hem så köpte vi glass till lillemans stora lycka :) Han går runt och säger gla typ 100 gånger om dan. Om han fick så skulle han äta glass precis hela dagarna den lilla gottegrisen ;P
 
På kvällen var vi ute och fixade lite. Åkte och hälsade på Jamies farmor en sväng också. Där ramlade han på asfalten och slog näsan och pannan :( Första gången lilleman har slagit näsan så han börjar blöda. Så nu är han lite rödprickig i pannan och har en lite svullen näsa med 2 röda märken :( Min lilla plutt ♥  Men han verkar inte ha så himla ont i alla fall för han trycker ner näsan som vanligt i soffan när han ska klättra upp, så det är ju bra. 
 
Kramar

Vecka 33

(32+4)

I måndags 20/5 gick vi in i vecka 33.
 
Kroppen: Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa.
 
Barnet: Fostret ökar snabbt i vikt och väger nu cirka 2 kilo. Längden är ungefär 45 centimeter. Om barnet skulle födas nu kan det under ett par veckors tid behöva lite andningshjälp, extra värme och hjälp att få i sig tillräckligt med näring för att må bra. Det finns gott om fostervatten, det är vanligt att det finns nästan en liter. Vattnet gör att fostret kan röra sig fritt och att livmodern inte trycker direkt mot fostret. Fostervattnet har ingen färg men är lite grumligt och har en doft som påminner lite om hav och tång.
 
Mina ord: Försöker hålla igång så mycket jag bara orkar på dagarna. Det går väldigt upp och ner hur mycket min kropp orkar från dag till dag. Blir väldigt lätt trött i ryggen och benen nu så det brukar kunna bli lite fler men kortare pauser. Annars är det väl som vanligt :)
 
Fullt ös på bebis som vanligt :P Men det märks att det börjar bli lite trångt nu för det börjar bli lite mindre sparkar och mera buffande och olika kroppsdelar som trycks ut lite här och där ;) Inte många veckor kvar nu förrän vi får träffa den lilla plutten som ligger där inne ♥
 

Helgen

Tjena!
 
I fredags så åkte jag och Jamie hem till Helena och Jack. Vi fikade och små grabbarna lekte för fullt och jag & Helena passade på att surra en massa ;) Sen på kvällen åkte vi hem till min farmor med en present för hon fyllde år för ett tag sen men då var hon i turkiet. 
 
I lördags så var älsklingen iväg och snickrade hos M & H. Jag och Jamie skulle egentligen också ha åkt dit men det blev för sent för J skulle äta och sova då, så vi åkte in till fränsta en sväng med mamma och dom istället. Kollade i lite affärer och så medans lilleman sov så skönt i vagnen :) På kvällen kom pappa hit med Ajax, en söt liten vovve som han var hundvakt åt. Jamies farmor kom över en sväng också.
 
I söndags så fick Cassandra och Isak vara barnvakt åt Jamie medans jag och Ted åkte ner till stan. Vi har satt upp kompostgaller där vi slänger matrester för vi vill ju ha allting samlat på ett ställe. Men nu har vi ju tydligen fått hit en trevlig liten grävling som tycker att det är helt onödigt och är där och förstör hela tiden, vilket är väldigt irriterande. Så vi åkte ner och köpte en riktig kompost. Sen köpte vi ju en massa andra grejer också men det orkar jag inte rabbla upp.
 
Igår var jag och Jamie bara hemma och myste. Bakade en rabarber- och jordgubbspaj som vi tog med bort till mamma. Vi va ju aldrig dit och firade mors dag i söndags eftersom vi kom hem lite sent från stan, så det fick bli dan efter istället.
 
Kramar
 

Helgen

 
Älskade lilla underbara gounge ♥
 
Vilket underbart väder vi har haft i helgen! I lördags hade vi som varmast 29,8 grader i skuggan, galet varmt! 
 
I lördags var jag iväg på möhippa hela dan. Jätte rolig dag med massa trevliga tjejer :) Superfint väder fick vi och sjukt varmt, jag brände mig ju självklart på både armar, axlar och i ansiktet. Åkte dit blek och kom hem som en kräfta ;) Runt kl 6 åkte jag hem när dom andra skulle åka vidare för att bada och basta, inte riktigt min grej nu. 
 
På kvällen så var vi ute till kl 20.30. Ted byggde klart golvet till paviljongen. Sen blev det ju självklart ESC och jag orkade hålla mig vaken enda fram till röstningen sen var det god natt för mig :P Jag va helt slut efter möhippan. 
 
I söndags så åkte vi iväg till lekparken för bus med 3 andra familjer :) Så mysigt att åka iväg sådär tillsammans :) Efter det passade jag och Ted på att sätta upp paviljongen medans Jamie sov, så nu kan vi sitta där ute och mysa på kvällarna. På kvällen åkte vi till Jamies farmor för att äta och fika för hon hade fyllt år i veckan men då kunde vi inte åka dit.
 
Kramar

Onsdag, 22:a Maj 2013

Hejsan!
 
Har precis käkat lite lunch så nu är jag sådär jobbigt proppmätt. Jamie ligger ute i vagnen och sover som en stock. Mamma kom hit vid halv 10, då åkte vi iväg och lämnade in våran bil på lagning. Sen blev det en promenad hem i det fina vädret :) Blev både varmare och finare väder än vad det skulle bli idag. Härligt! Förutom att jag håller på att svettas ihjäl för minsta lilla jag gör, det är väl inte riktigt lika härligt ;)
 
När vi kom hem blev det lite glassätning för Jamie, fika och bus med mormor innan vi gick på en promenad så lilleman fick somna. Jamie har ju lärt sig ett nytt ord för ett tag sen, gla (glass) ;) Så nu går han runt lite då och då och tjatar efter gla och han vet ju precis vart det finns också den lilla gottegrisen ;) Tur att han inte kan öppna frysen själv ;P
 
Ska vila en stund till innan jag ska börja greja på lite här hemma.
 
Kramar
 

Underbart väder!

 
Åh vilket underbart väder det är idag, 23,8 grader i skuggan just nu :) Jamie ligger och sover i vagnen här bredvid mig och jag käkar vatten- och honungsmelon :) Så gott! Jag klarar bara av att sitta i solen kortare stunder när det är så här varmt, för det känns verkligen som att jag ska smälta bort annars. Svettas som en tok nu för ingenting, så jag sitter helst i skuggan :) Mer sånt här väder den här sommaren, tack!
 
Tidigare idag så åkte jag och Jamie ner till P för där va mamma och Cassandra. Dom väntade på sotaren som skulle komma mellan 9-12, så då åkte vi dit och gjorde dom sällskap en stund :) Sen åkte jag och mamma och handlade och sen klippte hon Jamie lite för första gången. Fick ihop en liten hårlock som ska sparas :) 
 
Ska sitta här ute och slappa en stund till innan jag ska gå in och börja fixa det vi ska ha till maten sen. Idag ska vi grilla och passa på att äta ute när det är så fint väder! 
 
Kramar

Vecka 32

(31+0)

I måndags gick jag in i vecka 32.
 
Kroppen: Nu träffar man barnmorskan på MVC oftare än tidigare under graviditeten. Ibland görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska. Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite. De som har tunga arbeten kan ansöka hos försäkringskassan om att få graviditetspenning, som kan tas ut från och med nu. Graviditetspenning är till för friska gravida kvinnor som på grund av arbetets utformning inte kan arbeta. Om man ska gå någon kurs som förbereder inför förlossningen är det dags att välja detta nu.
 
Barnet: Fostret väger cirka 1,8 kilo, och är runt 44 cm långt. Hos förstföderskor kan barnet redan ha lagt sig med huvudet nedåt. För omföderskor kan det dröja ända fram till vecka 37 innan barnet lägger sig med huvudet nedåt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.
 
Mina ord: Ja andfådd blir man ju väldigt lätt nu. Så fort man gör nånting som är lite väl ansträngande så flåsar man ju som jag vet inte vad :P Skönt att man fick vara hemma den här graviditeten, för det hade verkligen inte varit lätt att jobba med det jag gör eller gjorde i alla fall när jag väntade Jamie. Städa på en herrgård är ingen höjdare då. Kan väl säga att kuddar är mina bästa vänner när jag sover :P Har en mellan knäna och en vid magen och har haft så under nästan hela den här graviditeten. Skulle jag sova utan dom så skulle jag antagligen inte ta mig upp ur sängen i första taget.
 
Gud så nyfiken jag är på vad det är för en liten plutt som ligger inne i min mage :) Inte så många veckor kvar nu och snart orkar man ju inte vänta längre! Ska bli så intressant att se hur lik den här bebisen är Jamie, både till utseende, temperament, om h*n kommer sova lika bra och vara så lugn som J har varit eller om det blir helt tvärtom :P Men vi ska väl ha en jäkla tur om den här bebisen blir lika lugn och sover så bra som Jamie har gjort. Åh kan det inte bli juli nu? Finns inget bättre än att vara mamma och att vi ska få en till underbar liten plutt är så underbart, familj på fyra ♥

Vecka 31

 
(30+4)

Det här inlägget kommer sent. Förra måndagen 6/5 gick jag in i vecka 31.
 
Kroppen: Livmodern börjar närma sig revbenens nedre kant och många känner att de blir tyngre. Man kan ha gått upp ungefär 8-10 kilo. Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär. Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker. Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpenning (tidigare havandeskapspenning) från och med nu. Du ansöker om gravidpenning hos försäkringskassan.
 
Barnet: Fostret väger runt 1,6 kilo. Längden är ungefär 43 centimeter. Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut. Fingernaglarna har vuxit ut ännu mer och når fingertoppen. Fostret kan fixera blicken och ser bättre skillnad på ljus och mörker. Det verkar som om det även kan börja känna igen och reagera på musik som spelas vid upprepade tillfällen.
 
Mina ord: Det var några veckor sen jag vägde mig men då hade jag än så länge bara gått upp sammanlagt 3 kg. Den där tröttheten som man har i början har börjat smyga sig tillbaka nu, vilket jag inte gillar. Har ont och är stel i kroppen hela tiden, så sova är inte speciellt skönt för då får jag jätte ont. Vissa dagar kan jag känna mig rätt ledsen över att ha ont i kroppen och vara så trött hela tiden. Jag blir så frustrerad dom dagarna jag inte orkar göra speciellt mycket fast jag så gärna vill. Sjukt jobbigt, men jag måste ju lyssna på kroppen för jag har ju inte bara mig själv att tänka på. 
 
Bebis är det full fart på väldigt ofta. Ibland tror jag nästan att den lilla plutten försöker ta sig ut genom magen för h*n boxas och sparkas samtidigt åt alla håll fort som tusan :P Ibland får man sig en kick på ett inte allt för skönt ställe men oftast sparkar h*n på snälla ställen ;P Nästan alltid när jag drar händerna upp och ner på magen så vaknar lillfisen och buffar tillbaka, så underbart ♥ Fast det inte alltid är så lätt att vara gravid så blir man ju alltid lika glad när man känner den lilla plutten där inne buffa eller sparka, då kan man ju inte låta bli att le ♥ 
 

Bus i lekparken

Igår var det riktigt sommarväder med runt 23+ i skuggan. Så då passade jag och Jamie på att åka bort till mamma för att höra om dom ville med till lekparken vilket dom självklart ville :) Mamma, Cassandra, Kim & Isak följde me. Blev massa bus med lilleman och prat i några timmar innan vi åkte hem så Jamie fick sova.
 
 
 
Kramar
 

Vecka 30

(29+3)

Det här inlägget kommer väldigt sent. I måndags 29/4 gick jag in i vecka 30.
 
Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten. Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.
 
Barnet: Nu växer fostret mycket, och kommer att öka med ungefär 200 gram i veckan fram till förlossningen. Just nu kan fostret väga runt 1,4 kilo. Det är omkring 41 centimeter långt. Fostret har så gott om plats att det kan vända sig och växla mellan att ligga med stjärten eller huvudet nedåt. Först om några veckor behöver det lägga sig tillrätta med huvudet nedåt. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.
 
Mina ord: Nu börjar jag verkligen känna att magen finns. Knyta skorna är ingen höjdare och tappar jag nånting på golvet så kan det få ligga där tills jag orkar plocka upp det, det är inte alltid så men ibland. Ta sig upp ur soffan är inte alltid så lätt för man är ju inte så smidig nu :P Sover dåligt eftersom jag får så ont i kroppen. Nån förvärk har jag fått när jag har hållit igång alldeles för länge, men då lägger jag mig och vilar på en gång. 
 
Bebis är det full fart på :) Flera gånger om dan röjer den runt som en tok där inne och lyckas lite då och då sparka eller boxas på ställen som inte är så bekväma. Bebis är mest vaken när jag är det, på nätterna brukar det vara lugnt, h*n kan vakna till ibland när jag vänder på mig. Är så nyfiken på vad det är för en liten plutt som är där inne :) Flicka eller pojke, vem h*n är mest lik, om h*n är lik Jamie, ja allt sånt där. Så spännande :P Vi längtar så otroligt mycket efter dig lilla hjärtat! ♥
 

RSS 2.0