Veckans Kändis är Wentworth Miller

Wentworth Earl Miller III, född 2 juni 1972. Han föddes i Chipping Norton, Oxfordshire, England. Millers pappa studerade vid Oxford när Miller föddes. Hans familj flyttade till Park Slope, Brooklyn, New York när han var ett år. Hans mamma Joy Marie, (född Palm), var lärare och hans pappa Wentworth Earl Miller II var advokat och lärare. Han har två systrar, Leigh och Gillian.



Miller har angett att hans pappa är av afro-amerikansk, jamaikansk, brittisk, tysk, judisk och cherokesisk börd.och att hans mamma är av rysk, fransk, holländsk, libanesisk och syrisk börd.



Han gick i Midwood High School i Brooklyn. Han var medlem i bandet SING!, en årlig musikalisk produktion som startades av Midwood. Han gick där i tre år innan han transporterades till en annan skola, Quaker Valley High School, där han tog examen 1990.
1995 tog han examen vid Princeton University i engelsk litteratur. Under sin tid på Princeton reste han runt i världen och framträdde med sin a cappella-grupp, The Princeton Tigertones.



1995 åkte han till Los Angeles för att ägna sig åt skådespeleri.
Hans första framträdande var i rollen som den känsliga och introverta personen David Scott i ABCs miniserie Dinotopia. Efter att gjort några mindre tv-roller, fortsatte han med sin karriär i filmen The Human Stain, där han spelade en ung version av Anthony Hopkins karaktär, Coleman Silk. Hans första tv-framträdande var i Buffy och vampyrerna "Go Fish" 1998, där han spelade den studentförvandlade sjömonstret Gage Petronzi.





2005 fick han rollen som Michael Scofield i Foxs tv-serie Prison Break. Han spelar rollen som en omsorgsfull man som skapar en genomtänkt plan för att hjälpa sin bror, Lincoln Burrows (Dominic Purcell) att rymma från ett dödsstraff efter att ha funnits skyldig till ett brott han inte begått. Hans uppträdande gav honom en Golden Globe-nomination för Bästa skådespelare i en dramatisk serie år 2005.




Han har också varit med i två Mariah Carey-musikvideor: "It's Like That" och "We Belong Together" som gäst. Regissören Brett Ratner, som också regisserade det första avsnittet i Prison Break, skrev kontrakt för att regissera de två musikvideorna. Ratner kom på idén till Carey om att använda Miller i videorna. Efter att ha visat henne Millers bild så kom de överens om att använda honom. Då både videorna och första avsnittet i Prison Break filmades samtidigt, var en speciell uppsättning konstruerad i uppsättning av Mariah Carey-videorna, så att Miller kunde få möjligheten att arbeta samtidigt med båda projekten. Han säger: "Mariah är en internationell ikon. De två dagarna jag spenderat med att arbeta på hennes video gjorde mer för min karriär, gav mig mer stress, än något jag gjort innan Prison Break. Jag är tacksam för möjligheten".






Filmografi


ÅrFilmRollNoteringar
1998Buffy och vampyrernaGage PetronziTV-serie
2000Romeo och JulietParis(V)
PopularAdam Rothchild RyanTV-serie
Time of Your LifeNelsonTV-serie
CityakutenMike PalmieriTV-serie
2001Room 302Servitör #1Kortfilm
2002DinotopiaDavid ScottMiniserie
2003The Human StainUnge Coleman Silk 
UnderworldDr. Adam Lockwood 
2005The ConfessionFånge/TomKortfilm
Joan of ArcadiaRyan HunterTV-serie
StealthEDI's röst 
Ghost WhispererSgt. Paul AdamsTV-serie
Prison BreakMichael ScofieldTV-serie - Golden Globe-nomination
2007Prison Break: The Road to FreedomMichael Scofield(TV)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0