Vecka 40

 (39+2)

I måndags gick jag in i vecka 40.
 
Kroppen: Förlossningstidpunkten är nådd och värkarna kan nu förväntas att börja. Det är vanligt att man som förstagångsföderska går över 40 veckor, man anses inte vara överburen förrän efter vecka 42. Skulle det dröja längre övervakas fostret noga och man blir ofta igångsatt. Exakt vad som gör att förlossningen startar vet man inte. Det är troligen barnet som sätter i gång den. Många funderar över om det är möjligt att sätta i gång förlossningen själv genom att springa i trappor eller äta speciell mat. Det finns dock inget sätt att själv tvinga i gång förlossningen, utan barnet kommer när det är klart. Förlossningen sätts bara i gång på sjukhuset om det finns någon medicinsk anledning, till exempel att du har högt blodtryck. Trycket från barnets huvud mot livmoderhalsen kan påskynda förlossningsstarten. Trycket gör att det utsöndras oxytocin, ett hormon som signalerar till livmodern att den ska dra ihop sig. När livmodern drar ihop sig allt oftare och starkare, trycks barnets huvud ännu mer ner mot livmoderhalsen. Den ger efter så småningom och börjar öppna sig. Det kan hända att trycket blir så stort att fosterhinnan riskerar att spricka, vilket gör att fostervatten börjar rinna ut. Kontakta då alltid förlossningsavdelningen för vidare information och omhändertagande. Om man mår bra och inte fått värkar än kan man få åka hem igen.
 
Barnet: I genomsnitt väger ett barn i den här veckan ungefär 3,6 kilo och är cirka 51 centimeter långt, men vikten och längden kan variera mycket. Fostervatten byts ut var tredje timma och produceras på nytt ända tills barnet är fött. Om det däremot finns mekonium i vattnet kan det vara en signal om att barnet är stressat eller inte mår bra och då får man stanna kvar för att kunna övervaka barnet. Barnet är redo att möta omvärlden, 92 procent av alla barn föds mellan vecka 38-42.
 
Mina ord: Inte många dagar kvar till BF och jag börjar bli riktigt otålig :P Orkar verkligen inte vänta längre och den här väntan känns ännu jobbigare nu än när jag väntade Jamie. Det är väl för att jag är så otroligt trött och vill bara bli lite mindre trött i kroppen och känna mig mer normal igen. Nog för att det är underbart att vara gravid men man är ju det så länge ändå, så nu tycker jag att det räcker :) Vi vill ju träffa våran lilla plutt! :) ♥
 

Torsdag, 11 Juli 2013

God morgon!
 
Jag och Jamie sitter och myser i soffan och tittar på barnprogram :) Om en liten stund ska vi börja göra oss klara för att åka och hämta mamma/mormor för att sen åka till min BM. Förhoppningsvis är det sista gången jag åker dit nu tills det är dags för efterkontrollen, för jag hoppas att bebis kommer i helgen :)
 
Kramar

Första kläderna

Den här gången har vi knappt köpt några kläder till bebis, men lite nytt har det blivit i alla fall. Vi vet ju inte om det är en pojke eller flicka så det känns lite onödigt att köpa en massa kläder nu. Blir det en pojke har vi ju redan en massa kläder så då behöver vi inte köpa så mycket men blir det en tjej, ja då måste vi shoppa en hel del :P 
 
 
2-pack body från H&M.
 
 
Body från KappAhl.
 
 
Mössan och byxorna är ju bara för söta :) Newbie har ju så mycket fint så man blir ju tokig! Från KappAhl.
 
 
2-pack body från H&M.
 
 
Byxor och mössor från H&M.
 
 
Strumpor från H&M.
 
 
Jätte mysig filt från Newbie och strumpor, KappAhl.
 

Vecka 39

 (38+5)


Måndagen den 1 Juli gick jag in i vecka 39.
 
Kroppen: Bestäm dig för att du är klar att föda ditt barn! Nu är du klar med förberedelser och du är redo. Känslomässigt känner man ofta blandade känslor, man är otålig samtidigt som man kan känna rampfeber.
Livmodertappen har i regel börjat mogna och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Om den lossnar i tidigt skede kan den till och med återbildas. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma ut i små omgångar och vissa märker inte ens av den.
 
Barnet: Barnet väger omkring 3,2 kilo  och är ungefär 50 cm långt. Det fyller ut hela magen och är ganska tungt. Många blivande mammor längtar intensivt efter att graviditeten ska vara över. Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältningssystemet och celler från tarmväggen. Barnet är nu förberett för sin födelse. Det har fått mycket näring och även skydd mot vissa sjukdomar genom att det har fått moderns antikroppar. De kommer att skydda barnet den första tiden innan det har bildat egna.
 
Mina ord: Otålig är bara förnamnet. Jag går bara och väntar och väntar på att det ska sätta igång :P Väntar hela tiden på att jag ska få känna den där satans smärtan (som jag inte längtar efter) men då vet man att det är igång och att vi snart kommer få träffa våran lilla plutt :) Men BF är ju inte förrän 14:e, så lite till kommer vi nog få vänta på våran lilla skatt ♥
 

9 dagar kvar till BF

God morgon!
 
Jamie ligger och sover som en stock och jag tar det bara lugnt. Är sjukt trött som vanligt så idag ska inte jag och Jamie göra nåt speciellt.
 
Bara 9 dagar kvar till BF. Längtar som tusan efter att våran lilla bebis ska komma nu, helst idag för nu orkar jag inte vänta längre och inte Ted heller som frågar flera gånger om dan om vi ska på BB ;P Har börjat packa BB väskan, lite grejer kvar som vi får slänga ner sen innan vi åker. Lilla plutten där inne, vill du inte komma ut nu? Vi är ju så nyfikna på dig och längtar så otroligt mycket efter dig ♥
 
Nu blir det frukost.
 
Kramar

RSS 2.0