Vecka 38

Barnet:

Vikten är oftast mer än 3 kilo.

I flera veckor har din bebis utveckling mest handlat om förbättringar av organens funktioner, inte någon uppbyggnad av dem. Hjärnan och nervsystemet utvecklas fortfarande och fungerar bättre för varje dag, och kommer att fortsätta att utvecklas långt efter det att bebisen är född. Ja, faktiskt ända upp till sena tonåren.

Nu betraktas barnet som fullgånget. När är det dags att föda, då? Du kan önska i morgon, men det är barnet som alldeles på egen hand bestämmer det. Forskning visar att våra gener avgör hur länge vi stannar i livmodern. Barnet har det programmerat i sig, från arvet från dig och från pappan. Det finns inte mycket du kan göra åt saken, förutom att vänta.

Mamman:

Svårt att sova

Forskning visar att graviditetslängden finns programmerad i arvsanlaget. Det är nedärvt från dig och din partner och har bestämts efter vad som är en normal graviditetslängd i just ert fall.
Har du inte packat din bb-väska är det hög tid att du gör det. Låt den stå redo så att du inte behöver tänka på om du fått med dig allt när värkarna väl startar. Det är mycket barn i magen och moderkakan är mellan 20-25 cm i diameter. Den väger ungefär ett halvt kilo och det är av stor betydelse att den fungerar fullt ut. Du kan känna hur barnet trycker och pressar nedåt mot underlivet. Många barn sjunker ännu djupare ner. Ditt bäcken är något vidgat och barnets skallben har förmågan att omforma sig för att passa in i förlossningskanalen. Det kan vara svårt att hitta bekväma ställningar att sitta och ligga i. Magen är hela tiden i vägen. Du väntar på det första riktiga tecknet på att förlossningen startar.Mina ord:

Jag hoppas verkligen att jag slipper gå över tiden, är ju sent nog att ha BF 13 December så det behöver verkligen inte bli senare. Får hoppas att bebis tycker likadant :P

Man kanske ska börja fixa en lista på vad som ska med till bb, så det är lätt att packa sen :) 

Har fått mycket ondare i bäcken nu, och när bebis ligger och trycker på så är det inte skönt.

Hitta bekväma ställningar att sitta och ligga i är inte lätt. Får ont i kroppen hur jag än sitter och ligger så man får helt enkelt ta den ställningen som känns bäst för stunden och sen byta när det inte går att sitta eller ligga så längre.

Annars är allting bra :) Bebis bökar runt för fullt väldigt ofta och ibland blir den helt tokig där inne, tror det är lite för trångt då :P

Tycker jag har haft en bra graviditet så här långt. Det som har varit jobbigt under större delar av graviditeten är ju att jag får så ont i kroppen och sömnen/tröttheten. Men annars har det ju varit bra för det finns ju så mycket mer grejer som man kan få som tex, halsbränna, kroppen blir svullen m.m. Så man har ju klarat sig bra :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0