Vecka 31

Barnet:

Barnet är 39 cm långt och väger 1.6 kg.

Det händer mycket varje vecka. Barnet börjar lägga på sig underhudsfett och huden är mer rosa än röd. Det har fortfarande ganska stor rörelsefrihet inne i livmodern och har troligen inte lagt sig till rätta än, även om det finns barn som redan nu lägger sig med huvudet ner i bäckeningången, där förlossningskanalen börjar.

Mamman:

Vatten i hela kroppen

Om din graviditet är normal och du är frisk följer du säkert det så kallade basprogrammet hos din barnmorska. Då brukar det vara dags för ännu en kontroll i graviditetsvecka 31. De flesta kvinnor kan fortsätta att arbeta som vanligt en tid till. Har du ett arbete som är extra tungt eller stressigt kan du från och med nu få beviljat havandeskapspenning på hel- eller deltid. Det gäller också om ditt arbete innebär ansträngande arbetsställningar eller om du utsätts för miljögifter eller skadliga gaser. Handläggningstiden kan vara ganska lång så ansök till försäkringskassan i god tid. Belastningen på rygg och leder ökar för varje vecka. Om du måste bära matkassar eller något annat tungt, fördela vikten mellan båda dina händer så att du inte snedbelastar. En del kvinnor har väldigt ont av foglossning. Be barnmorskan eller sjukgymnasten om tips på vad du kan göra för att lindra det onda. Det är inte ovanligt att sammandragningarna ökar nu när magen blir större. Din kropp förbereder sig långsamt men säkert på att föda.Mina ord:

Bebis har börjat bli ännu vildare ;) Sparkar och har sig åt alla håll och kanter. Inte så bekvämt alla gånger när den lyckas få in en spark på fel ställe men oftast är det bara mysigt :) Extra roligt är det att kolla på magen när jag har ställt en liten tallrik där, ser helt sjukt ut när tallriken hoppar runt som satan på magen när bebis sparkar hejvilt ;P Borde filma det nån gång :P

Försäkringskassan har ringt och pratat med J och förhoppningsvis fattar dom att jag inte kan jobba där längre, så att jag får pengar från och med den 14 oktober. Men jag tycker inte att det ska vara nåt problem för jobbar man som hotellstäderska på en gammal herrgård där det inte finns hissar, med tanke på all tung tvätt som man måste bära upp och ner för trappor och allt annat man måste göra så kan dom ju inte säga nej. Man skulle ju inte söka om det här om man inte behövde det.

Får bara ondare och ondare i kroppen. Går ju värre än en gammal kärring känns det som. Längtar tills jag bara får vara hemma och ta det lugnt. Ska bli så skööönt! :P

Nu är karate bebisen vaken igen ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0