Vecka 34

(33+4)

Sent inlägg som vanligt. Måndagen den 27/5 gick jag in i vecka 34.
 
Kroppen: Vätska kan samlas i kroppen och du märker det t.ex. på att dina ringar kanske inte passar längre, dina händer och fötter kan svullna. Blodvolymen har ökat med 50% men från och med nu håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. Bebisen börjar lägga sig tillrätta och inta det vanligaste läget dvs. med huvudet nedåt i bäckeningången. Det kan slita och dra i bäckenet och nedåt ljumskarna. Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter.
 
Barnet: Nu är fostret så moget att om förlossningen startar försöker inte förlossningspersonalen skjuta upp födseln. De flesta barn som föds efter vecka 34 klarar sin andning bra och klarar sig utan kuvös. Men de är fortfarande ömtåligt och behöver oftast hjälp att hålla värmen och få i sig näring. Vikten är uppe i ungefär 2,3 kilo och längden i 46 centimeter. Barnet är väl medveten om förvärkarna, men det tycks inte vara obehagligt på något sätt. Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett. Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas/partners samt främmande personers röster.
 
Mina ord: Är glad att jag inte har samlat på mig en massa vätska för det kan verkligen inte vara roligt. Bebisen ligger med huvudet nedåt och ibland trycker det på som tusan. Ibland när vi har gått och lagt oss så kan jag få svårt att andas en stund. Känns som att lungorna trycks upp allt vad som går, inte så härligt direkt. Blir bara tröttare och tröttare nu. Vissa dagar orkar jag knappt göra nånting mer än att leka med Jamie. Fast oftast får jag lite mer energi på kvällen till att städa av och så för då är ju Ted hemma och kan roa lilleman :) Annars är det väl som vanligt :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0